На 31 август от 20:30 ч. идва поредна порция късо кино. Малко след общностния фестивал 48 ч. Варуша юг ще гледаме късометражни филми с още квартални истории. Вход 5 лв.

Всеки ден, всяка нощ, навсякъде много от нас споделят живота си с други хора, дали близки, непознати, странни, обичани или мразени, тихи или шумни, те са над нас, под нас, до нас – съседите! Разбирай и съквартирантите, и семейството, с които всеки има (не)щастието да съжителства. Фолклорът ни е изпъстрен с хуморески на тази тема, но истината е, че толкова много неща се крият в стените, разделящи световете ни, които както програмата ни ще покаже, се оказват много по-свързани, отколкото си мислим. Таванското помещение, асансьорът, входът – все скучни на пръв поглед места, всъщност са арена на постоянно взаимодействие между най-различни хора, а именно от взаимодействието тръгват много истории. Как започват (и могат да завършват) те търсим в новата ни програма „Квартални истории“.

Започваме с премиерата „Под един покрив“ на режисьора Симеон Цончев, номиниран на СФФ и други престижни фестивали, въвеждащ ни в живота на чужденец и неговия гръцки съсед, който всяка вечер не се свени да свири на своето бузуки, без да се съобразява от часа. Разбира се, един ден настъпва интересен обрат.

Ще представим още една премиера за Кинематограф: „Празник“ на режисьора и сценарист Антония Милчева, също номиниран на СФФ много други фестивали. Със страхотен пиперлив хумор и изтънчена кинематография филмът поставя интересни въпроси в навечерието на една Нова година, като какво е нужно, за да си направиш празник – маса с храна, шампанско, приятели? А ако ти е много криво? Ако храната не е по вкуса ти, шампанското топло, а приятелите са се вторачили в себе си? Достатъчно ли е едно хоро?

Ще покажем още един филм на режисьора Marshall Curry, номиниран за Оскар през 2020г.

Вход: 5лв. Билети може да закупите на място или онлайн.
Цялата програма на Кинематограф.БГ може да видите тук.
Събитието се осъществява с подкрепата на НФК и Zoya.bg.