На 24 февруари от 19:30 ч. подновяваме прожекциите на късометражни филми, подбрани от нашите приятели от Кинематограф.BG

Всички изкуства са велики, но казват, че киното е най-великото, защото съчетава в себе си всички останали. Без да оспорваме кое е най-велико, смятаме, че ако има по-велико от киното, то това ще е литературата. Все пак, някои от най-добрите филми са вдъхновени именно от литературни произведения.

Събрахме уникална програма от късометражни филми, в които обединяващ символ е книгата. Освен това, друго почти нищо общо няма, защото са изключително различни, и стилово, и жанрово. От вълшебния свят на фентъзито, през сложните отношения между баща и син – и двамата известни автори, до спасяването на книги от библиотека, чийто мениджмънт има по-различни планове за бъдещето й.

Програмата ще открие култовият “Книга за хората” на режисьора и сценарист Владислав Лаков. Филмът разказва за последната седмица от летния стаж на библиотекарката Славина, в родното си село. Спуснато отгоре “мениджърско решение” я изправя пред тежък избор.

Още едно заглавие от България ще бъде “10 метра и нещо”, който разкрива една по-мрачна страна на писменото слово, изразена в безмилостна бюрократична машина срещу която се изправя един пострадал на работното си място работник.

Ще покажем още филми от САЩ, Русия, Израел и Канада.

Вход: 5 лв. (билети на място или онлайн)

Подаръци от списание InGlobo!

kinematograf.bg/programa

с подкрепата на НФК, Zoya.bg и VremetoDnes.bg