На 25 септември (понеделник) от 19:00 ч. артистичният колектив Emergency Theater ни гостува във Велико Търново със „Сцени на разсъмване“. Вход: 15 лв. редовен / 10 лв. намален за учащи и пенсионери. Местата са ограничени, пишете ни, за да запазите място.

Авторите определят „Сцени на разсъмване“ като представление-обръщение към духа на времето, изградено от личните преживявания на екипа, с текстове и провокации в писма на Цвета Софрониева (писател, драматург и физик). То е оратория за човешката безпомощност, за страха от загубата на човека до нас, за копнежите и илюзиите, за силата и утехата на пробуждането, за да осъзнаем реалността, която живеем и да я приемем или променим.

Спектакълът е и среща с неизвестното в опит за близост и разбиране – на себе си и на другия. Между съня/спомен и кризата на предстоящия ден е моментът, в който се случва проясняването, истината, която изплува като момент на разсъмване. „Само обичта дава ориентир. Тя тласка, тя води. За нея става дума на тази сцена. Любовта. Спасението от смъртта […] Имаме нужда да проумеем кое е по-важното от страха. Заедно да демитологизираме историята и илюзиите за бъдещето. Ние заставаме срещу любовта по каталог, дефинирането на човека и неговата чувствителност по някакви рекламни или политически критерии. Обичта сама по себе си е интимно чувство. Истинността ѝ е в индивидуалността и уникалността. Творим за всички, но не за всекиго. Срещаме публиката си на равни начала.“ – споделя Цвета Софрониева, чиито писма, поезия и пиеса градят драматургията на „Сцени на разсъмване“. Но като колективна творба, тази основа е в постоянен диалог с личните наративи на изпълнителите на сцената, както и с цялата театрална традиция, вглеждаща се в интимния свят на персонажите в различни епохи и от разнообразни ракурси.

Снимки: Мартин Атанасов

Под опитната режисура на Юлиана Сайска, творците Елена Димитрова, Яна Мороз, Елица Алексиева, Велислав Павлов и самата Сайска се впускат в колективен творчески процес, в който водещ интерес е изследването на „вътрешната сцена на човека“, като по този начин превръщат представлението в преживяване.

След изиграване на представлението ще се проведе среща разговор с публиката под надслов „Театър и психоанализа – осмисляне на преживяното“. Разговорът ще се води от психолога Марияна Георгиева.

Жанрово определение: Постдраматичен театър
Режисьор: Юлиана Сайска
Драматург: Цвета Софрониева
Интерпретирано и представено от: Елена Димитрова, Яна Мороз, Юлиана Сайска, Елица Алексиева, Велислав Павлов
Костюми, сценичен и светлинен дизайн: Ралица Тонева
Музика: Елица Алексиева
Аудио инженер: Нино Гомес
Художествено осветление и мултимедия: Анна Янакиева

За Emergency Theater

Артистичният колектив приема своето име и мисия от “Emergency Room” (Спешно отделение), което в медицината е място за животоспасяващи интервенции. Именно споделеното остро усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни, обединява 8 професионалисти с много различен опит като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колективното им сценично търсене като екип.

„Една от основните характеристики е, че градим драматургичното съдържание на творбите си в досег с драматургията на вътрешната сцена на човек. Представленията се превръщат в преживяване.“ Тази съвсем кратка заявка е част от творческата мотивация, която провокира неформалното сформиране на “Emergency Theater” през 2017 г. и учредяването му като юридическо лице през 2021 г.

Юлиана Сайска | Снимка: Мартин Атанасов

За Юлиана Сайска

Юлиана Сайска е актриса, режисьор, психодрама терапевт, преподавател в Магистърска програма „Артистични психосоциални практики и психодрама“, НБУ. Участва в множество независими представления в страната и чужбина. Социално и творчески ангажирана в работата си с деца и младежи от улицата и различни маргинализирани групи. Работи със свой екип от професионалисти от 2017 г. до днес, а в актива на групата има реализирани шест художествени творби, последният проект е „Сцени на разсъмване“. Основателка и основен двигател на фондация Emergency Theater.

Цвета Софрониева | Снимка: Yves Noir

За Цвета Софрониева

Цвета Софрониева е авторка на поезия и проза, на есета, театрални текстове, литературни инсталации и поетични преводи. Дипломирана като физик и доктор по философия и история на науката. Работила е като изследовател, културен кореспондент, преподавател по литература в различни части на света. Инициаторка е на интеркултурални програми като „Познание и поезия“, „11.9. Уебстрийминг поезия“ и „Забранени думи“, организира частен салон на изкуствата „Ден на буквите“. Участва активно в създаването на фондация Emergency Theater.

Елена Димитрова | Мартин Атанасов

За Елена Димитрова

Елена Димитрова е автор, артист и режисьор. Завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ през 2007 г., а през 2016 г. – магистратура „Изкуства и съвременност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Има участия в над 20 театрални проекта, много от тях в независимата и експериментална сцена. Елена Димитрова е с две номинации за „Аскеер“, носител на награда „Икар“ за главна роля в „Как е” по Самюъл Бекет (2020), както и почетна грамота от Министерство на културата за принос в развитието на българското изкуство и култура.

В последните години тя участва във всички проекти на „Паник Бутон Театър“, последните от които са „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта” и „Електра тук и сега“ с режисьор Василена Радева. Елена Димитрова е привлечена и от киното. Последно е снимала в късометражния филм със заглавие „Майка“ на режисьора Ивайло Нинов.

Благодарение на Елена Димитрова на българската сцена се появяват текстовете на австрийския писател Томас Бернхард. Представлението „Сеч. Една възбуда“ е по нейна идея. Заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създават първата сценична версия на текста в България. В момента представлението е част от афиша на РЦСИ „Топлоцентрала“.

Велислав Павлов | Мартин Атанасов

За Велислав Павлов

Велислав Павлов е филмов и театрален актьор. Първата му голяма роля в киното e във филма „Отплата“ (2011), добива още по-голяма популярност с режисираните от Илиян Джевелеков „Вездесъщият“ (2017) и „Порталът“, (2021). През 2017 г. печели наградата за най-добра мъжка роля на фестивал „Златна роза“ за филма „Вездесъщият“. Изпълнява знакови роли и в театъра: „Идиот“, Ф. М. Достоевски (2000), „Кралят елен“, Карло Гоци, (2004), „Хамлет“, Шекспир (2009), „Психоза 4,48“, Сара Кейн (2009). В момента е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. През този сезон участва в спектаклите „Хага“, „Пиано в тревата“ и „Капитал(на) грешка“. Член на Emergency Theater Foundation, неизменна част от създаването и развитието на концептуалните идеи и съдържания на екипа и последващите представления.

Яна Мороз | Мартин Атанасов

За Яна Мороз

Яна Мороз e член и съосновател на Emergency Theater Foundation, участвала е в театрални и телевизионни проекти. Завършва Културна антропология в СУ „Св. Климент Охридски“. Владее български, руски, английски, италиански. Предстои защита на дисертация на тема „Религиозната идентичност в устните разкази“. Занимава се с класическо и джаз пеене. Последните театрални проекти, по които работи, са „Сцени на разсъмване“ и „Празна е стаята на удоволствието“.

Елица Алексиева | Мартин Атанасов

За Елица Алексиева

Елица Алексиева завършва Mузикалното училище във Варна и Музикалната академия „Панчо Владигеров” със специалност цигулка. Чрез похватите на музиката създава творчески ателиета за деца и възрастни. Експериментира в областта на композицията в документални и анимационни филми, в независими музикални и театрални проекти, аудио-визуални пърформанси, музикални формации. Последните ѝ проекти са „Сцени на разсъмване“, където музиката и звуковата атмосфера се създават на живо. Предстои излизането на дебютен албум с авторска музика. Част от него е и песента “Dawn“, която звучи и в представлението „Сцени на разсъмване“.

За Марияна Георгиева

Марияна Георгиева е Магистър по психология. Обучавана е в системен подход и фамилна терапия в ПИСЕЛ (Психотерапевтичен институт за социална екология на личността). Има трайни интереси в груповата работа и груповите процеси. Работи като  независим експерт на свободна практика по въпроси, свързани с демократизация на средното образование в България

Гостуването на театрално представление “Сцени на разсъмване” във Велико Търново се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.