На 20 август от 10 до 12:00 ч. по време на фестивала "48 ч. Варуша юг" ще се проведе безплатна работилница по фотограми/цианотипия с Илза Христова.

През август Илза Христова организира серия от работилници по фотограми/цианотипия на плажа на река Янтра, а по време на фестивал “48 ч. Варуша юг” работилницата ще е безплатна и отворена за всички желаещи. Датата е 20 август (събота) от 10:00 до 12:00 ч.

По време на заниманието участниците ще използват всички налични природни ресурси + хартия и две безвредни химически вещества, за да създадат изображения/ блупринтове. Ще се използва процеса на активиране на нанесения върху хартията разтвор от UV лъчението на слънцето, който е и същността на цианотипията. Тази много лесна и забавна техника е идеален начин за създаване на артистични изображения дори и за хора, които не умеят да рисуват. А на тези, на които им се удава, техниката може да даде разнообразие и допълнение, както и нещо извън рутината им.

В началото Илза ще демонстрира базовата техника, после всеки ще направи няколко опита с нея и оттам нататък участниците ще разчитат на интуицията си. Техниката може да се усложни с комбиниране на предмети и рисунки, може да се комбинира с други водни живописни техники или да се тонират основните принтове с винен танин. Всеки участник ще намери своя начин и своята естетика. Направените отпечатъци ще бъдат изложени в йога къщичката на плажа на Янтра, за да изсъхнат, но и за да бъдат разгледани от всички гости на фестивала.

Илза Христова, художник и бижутер, вдъхновена от природата и красотата на цветята. Нейни творения може да видите в инстаграм профила ѝ: @ilza_florizi

Откритата работилница по цианотипия се осъществява в рамките на проект “ТаМ в квартала”. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”