В серията „ТаМ в квартала“ представяме историята на Цветелина Максимова, художничка, която живее и твори в квартал Варуша юг.

Освен като човек от квартала, който допринася за общото сътворяване на магията, наречена фестивал „48 ч. Варуша юг“, работата на Цвети като артист сме представяли и в 1m² изкуство. Тя е част и от арт група Дупини, където се изявява в полето на лендарта. С Цвети разговаряхме в нейното ателие в квартала. Тя ни разказа за акцията за почистването на пространството около църквата “Св. Спас” през 2022 г., Това беше само една от инициативите, които хората в квартала задвижват като част от подготовката и организацията на фестивал “48 ч. Варуша юг” през цялата година. През изданието през 2023 г. художничката се включи в прогрмата с ленд арт намеса в пространството на плажа на река Янтра, както и с инсталация под покрива на йога къщичката на плажа. Разберете повече от видеото:

Видео и монтаж: Иван Дончев
Интервю: Деница Милушева
Снимки: Фабио Топацини, Цветелина Максимова, Мария Митева, Деница Милушева

//

В серията ТаМ в квартала ви представяме малка част от хората във Варуша юг и техните инициативи, професионални умения, занаятчийски ателиета, творчески студиа, галерии и магазини. Разказваме ви техните истории и ви каним да опознаете „ресурсите“ на квартал „Варуша юг“. Така допринесяме за изграждането на силна общност, в която се изпробват различни бизнес модели, въвличат се нови публики и се създават съвместни проекти и инициативи.

Видеото се осъществи в рамките на проект „ТаМ в квартала“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.