В серията от видео интервюта „ТаМ в квартала“ ви представяме Елена Димитрова, преводач от немски и нидерландски език. Тя живее и работи във Варуша юг, като се стреми да среща търновската публика с немско и нидерландскоезичната култура.

17 години Елена Димитрова преподава във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, докато не решава да се отдаде изцяло на мисията си да превежда от немски и нидерландски. Като посредник между културите Елена беше в основата на прожекциите на съвременно германско кино, които се осъществиха в края на 2023 г. с подкрепта на Гьоте институт. Тя е създател и на формата „Срещи с преводачи“, в който публиката се среща с преводачи от и на бъгарски език. През 2023 г. се проведоха три издания, а кои бяха гостите, може да разберете от видеото или оттук.

Екипът на ТаМ и Елена Димитрова благодарят на Австрийска библиотека към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ за това, че ни предоставиха тяхното пространство, за да заснем видеото!

Видео и монтаж: Иван Дончев
Интервю: Мирослава Попова
Снимки: Иван Дончев, Елена Димитрова
Превод: Теодора Лалова

//

В серията ТаМ в квартала ви представяме малка част от хората във Варуша юг и техните инициативи, професионални умения, занаятчийски ателиета, творчески студиа, галерии и магазини. Разказваме ви техните истории и ви каним да опознаете „ресурсите“ на квартал „Варуша юг“. Така допринесяме за изграждането на силна общност, в която се изпробват различни бизнес модели, въвличат се нови публики и се създават съвместни проекти и инициативи.

Видеото се осъществи в рамките на проект „ТаМ в квартала“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.