В серията "ТаМ в квартала" ви запознаваме с Румен Димитров - Попа - художник, посветил се на ленд арт изкуството и художествените намеси в средата, която ни заобикаля. Част от Арт група Дупини.

Творби на Румен Димитров могат да се видят из Старата част на Велико Търново, като троновете с гледка към Трапезица и Царевец са едни от любимите места на туристите, но и на учениците от близките гимназии. През 2023 като част от подготовката за фестивал “48 ч. Варуша юг” Румен облагороди пространството пред църквата “Св. св. Константин и Елена”. Той изгради дървени амфитеатрални пейки, като използва рециклиран материал от старата дървена дограма на музей ‘Учредително събрание и възраждане” (Конака). Румен Димитров е част и председател на Арт група Дупини, която организира симпозиум “Изкуство-Природа” в с. Габровци. Във второто издание на фестивал “48 ч. Варуша юг” Дупини показаха видео инсталация в църквата “Св. Спас”.

Във видеото ще научите повече за тези инициативи, както и за творенията на Попа, които могат да се видят по целия свят. Включени са кадри и от “една от първите арт инсталации” на Румен – кръчмата “Попа”.

Следете работата на Румен Димитров във Facebook или в неговия блог, а на сайта на Арт група Дупини може да научавате новини за предстоящи инициаитиви и събития.

Видео и монтаж: Иван Дончев
Интервю: Мирослава Попова

Видео кадри: Cloud tree – Ledro Land Art 2019 (Video by Jordi Penner e Daniele Leoni), Meditation Place – Waldkunstpfad 2020 (Video by Hans-Peter Wollmann), Sanctuary for birds, nest for people (2023) – South Links Arts Festival, Global Nomadic Art Project, INDIA 2015
Видео и дрон кадри от фестивал “48 ч. Варуша юг”: Павел Граматиков
Видео от арт намеса в “Св. Спас”: Арт група Дупини и Павел Граматиков
Видео от изложба на Анатоли Ванчев, Гергана Панова и Иво Бистришки от 1998 г., реализирана в кръчма “Попа”.
Снимки, предоставени от Румен Димитров: Horizontally Growing Tree, South Korea 2014; Tower of Gabrovtsi, Duppini art group, Spirit of Nature Project 2015; Fish Passages, Land Art Festival Polnad 2015; Wood sculpture, Byala, Bulgaria, 2015

//

В серията ТаМ в квартала ви представяме малка част от хората във Варуша юг и техните инициативи, професионални умения, занаятчийски ателиета, творчески студиа, галерии и магазини. Разказваме ви техните истории и ви каним да опознаете „ресурсите“ на квартал „Варуша юг“. Така допринесяме за изграждането на силна общност, в която се изпробват различни бизнес модели, въвличат се нови публики и се създават съвместни проекти и инициативи.

Видеото се осъществи в рамките на проект „ТаМ в квартала“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.